Det samiska arvet



Den här tiden på året gör sig det samiska väldigt påmind. Jag vet inte varför men jag känner igen alla tecken och är bara glad när den här tiden kommer. Det betyder en hel del att vända blicken inåt. Vila i tanken på var vi befinner oss i tillvaron.
Det betyder att berätta om vårt ursprung för barnen i familjen. Känna stolthet över vårt ursprung och så klart då inte bara det samiska. I den trakt vår släkt kommer ifrån så var det inte så fint att berätta om att man hade samisk bakgrund. Lapparna fick bli nybyggare även dom på sluttet av 1700-talet för att få behålla sitt lappskatteland. Våra förfäders lappskatteland kallades Lill-Bryngelslandet och där fanns inte mindre än 9 renvallar. Där hägnade man in sina renar och mjölkade vajorna. Jag är så tacksam att jag fått lära känna de samiska anorna på flera olika sätt, genom arkeologin har vi hittat de gamla samiska eldhärdarna där kåtorna fanns. Den gamla samiska religionen har jag fått möjlighet att studera, så även joiken. Allt berör och väcker osynliga minnen till liv. Den samiska maten har vi på förskolan fått bekanta oss med genom den samiska familjen som vi haft nära kontakt med.

Nu lyssnar jag på Sofia Jannok. "Liekkas"- "Varm". Lyssna ni också. "Irene" är också en av de väldigt vackra sångerna- joikarna.

Sök på Sofia Jannok på you tube

Fri såsom fågeln....


Jag gav en "knastrig" tulpanbukett till mig själv igår för att jag varit så duktig och skrivit färdig min uppsats om Hällbilder.
När man har gjort ett arbete klart och det fungerat att skicka allt till handledaren då känner man sig "fri som en fågel", som en liten kungsfågel...
Nej, aj, hur ska kungsfåglarna klara sig nu i 30 gradig kyla. De små liven måste ju äta, hur var det, nu sin dubbla vikt varje dag för att överleva. Många småfåglar stryker nog med under några iskalla dagar som idag.
Jag har nu haft semester en hel vecka mest för att skriva. Många tycker nog att man har en skruv lös som håller på på "dette viset". Men det blir en livsstil som så mycket annat. Vårterminen blir det arkeobotanik, osteologi (läran om ben) och cd-uppsats skrivning. Det roligaste är om det är något som man kan använda sig av tillsammans med barnen på förskolan. Och samlar ben gör vi ju där så då kan vi kanske lära oss från vilka djur de kommer. Botanik (läran om fröna och växterna) kan säkert också bli till användning. Lättast att studera något är ju om man har en naturlig koppling tll ämnet. Det är ju tur att vi arbetar så mycket i naturmiljön, på tallmon.
Förresten, ekologiska tulpaner var inge vidare. De verkar som om dom bara torkar ihop och bladen gulnar. men det kanske inte har med ekologi att göra.

Trolska Trolltjärn



Vi har så fina forntida miljöer inte långt från oss. Trolltjärn tex. Där finns en fin och i hällmålningssammanhang väldigt känd målning. Ta er tid att åka dit nu framöver. Det som är så fiffigt är att man kan gå på isen och titta på hällmålningen. I vanliga fall när tjärnen ligger där så blank och fin måste man ha något flytetyg för att ta sig dit men nu går det utmärkt att gå nedför trappan och följa klippväggen och titta på de små älgarna på hällen. För ett ovant öga kan de vara svårt att se men om man tränar sitt öga att se så blir det en fantastisk upplevelse. Målningen är från stenåldern och användes troligen i något jaktmagiskt syfte att kanske få älgarna att gågenom det pass som bildas mellan hällarna vid tjärnen. Kom bara ihåg en sak att se men inte röra. Trots att målningarna suttit i tusentals år så är de känsliga och vissa delar har vittrats bort av is och kyla och temperaturväxlingar. Målningen ligger rakt till höger nedanför staketet som finns vid hällen mot vägen.  Om man vill ta sig till Trolltjärn åker man nästan fram till Locksta tar av mot  Lägstavägen och kör ett antal mil. Skyltar finns på vä sida vägen när man kommer fram.

Perfekt

Här kommer en helt perfekt låt av Mats Westling.
Jag tycker att den är så bra så jag vill dela med mig av de positiva känslor man får när man lyssnar på låten.
Nu är ju förstås kruxet om jag får in den hit på bloggen. Men tjurig som jag är så ska det väl lyckas nån gång. Vi provar!

Nej det gick inte så bra.
Gå istället in på

www.matswestling.se

Kolla på skivbutik och välj det du vill lyssna på låten Perfekt. Jag  gillar även Det stora lugnet

Oj oj



Vilken pärs! Ja för mig iallafall. Man kan ju bara tala för sig själv, så är det ju. Vi hade Gospelgudstjänst i kyrkan i kväll. Jag var aningen oförberedd på tex vad vi skulle sjunga. Vi skulle sjunga julsånger. Inga texter, inga glasögon. Ja man får ju skylla sig själv helt klart. Flera av de duktiga var sjuka. Men solisterna var friska och krya och sjöng så vackert sina sånger. Jag hoppas att de var de som också hördes på våra gemensamma sånger. Jag avskyr verkligen att vara oförberedd men visst lär man av misstag.  Nu vet jag precis vad jag ska göra härnäst innan våra uppträdanden. Publiken verkade nöjda och tackade vänligt för skönsången. Det här verkar vara min utmaning när det gäller gospel att kunna släppa kraven och bara sjunga av glädje. Hur ska jag klara det?

Lin, så fin, så fin

Lin och Teresa

Under julen har vi fått äran och gläden att få lära känna vår nyaste lilla familjemedlem. Hon heter Lin och är 4 månader. Hon for runt bland alla famnar hela julen. Nöjd och glad. Mjuk och fin lilla Lin.

Lin och Frida

Väcka konstnären



Barnen förärade mig i julklapp akvarellfärger, block och penslar samt en bok i ämnet. En fin vink om att ta upp ett gammalt intresse förstår jag. Det ska nog bli lite målande framöver. Dock har jag under årens lopp upptäckt naturens egen konst. Det finns där bara man ser med de ögonen. Barnen ser precis så och det är en konst att få tillbaka den där blicken för det naturligt estetiskt vackra. De här bilderna är från Uddersjö, fotat rakt ner i vattnet vid stranden. Det är träbitar och vass som ligger som ett mönster på botten.


Korta dagar


Sån tur att vi har hundarna så att man hinner ut medans det är lite sol. Jag vet att dagarna har börjat bli längre men det är inte så att det märks ännu.Mest blir det bokläsning under ledigheten.3 böcker fick jag i julklapp. Det var Nicke Sjödins Åtabak. Anders Bodins, Dagsens sanning och Tretton månar av Charles Frazier. De första böckerna är på mål. Ett kulturarv som är viktigt att bevara.
En dikt i Bodins bok låter så här:

" Bäg
Int jag e
Möjligen lite bänn
Å bara tagvis"

Dikten heter Självinsikt

Nytt år-nya tag


Nu är det 2009.  Inga löften. Bara ett nytt rent blad som inte bör fyllas i för mycket med skräp och onödigheter.
Julen har förflutit lugnt. Alla barnen har varit hemma. Micke och Leila är nu tillbaka i Holland. Teresa och Jens i Umeå. Småttingarna är hemmavid men har firat nyår med kompisar. Vi firade med bubbel och att sända upp 2 luftballonger. Den första blev så fin när den blandade sig med ballonger från Torsbacken, Gide och Björna och Björnabyn. Den andra sjönk ner lite och fastnade på telefonkabeln. Aj aj aj nu sitter den där och prasslar. Stjärnklart var det också. Vackert.

RSS 2.0